Acțiuni

De ziua internațională a profesorilor, ANOSR a reclamat public salariile mici pe care profesorii din România le primesc

De ziua profesorilor (cunoscută și ca ziua mondială a educației) ANOSR a lansat un comunicat de presă în care a arătat cât de mici sunt salariile profesorilor din România în raport cu restul Europei. Datele folosite în comunicat au fost preluate din studii ale Federației Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI).

Puteți găsi comunicatul AICI

Studenții din toată țara au transmis Guvernului că vor 6% la festivitățile de început de an universitar

6lasuta

 

 

Cu ocazia festivităților de deschidere a anului universitar, organizațiile studențești din toată țara au transmis guvernanților că vor 6% pentru educație afișând bannere sau cearceafuri cu 6% fie în sălile în care au avut loc festivitățile de deschidere, fie în căminele din campusurile care așteptau studenții. Totodată, o parte dintre aceștia au transmis nevoia de 6% din PIB pentru educație în discursurile pe care le-au ținut la început de an universitar.

Mai multe detalii AICI

Întâlnirea reprezentanților studenților cu Ministerul Educației Naționale pentru a solicita alocarea a 6% din PIB

Reprezentanții ANOSR s-au întâlnit cu Ministrul delegat pentru învățământ superior, cercetare avansată și dezvoltare tehnologică Mihnea Costoiu pentru a discuta perspectivele de creștere a finanțării educației și problemele pe care studenții le resimt la începutul de an universitar.

Află aici revendicările ANOSR: Revendicari

În urma întâlnirii, ANOSR a fost nemulțumită de lipsa de asumăre a Ministerului cu privire la creșterea finanțării educației până la un procent de 6% din PIB pentru educație și a amenințat cu acțiuni de protesc care vor fi demerate în întreaga țară.

Află aici reacția ANOSR după întâlnirea cu Ministerul Educației Naționale:  Reactia ANOSR

Nemulțumirile studenților față de creșterile de taxe de școlarizare și de cămin exprimate public

Debutul anului universitar a reprezentat un alt prilej cu care studenții și-au exprimat nemulțumirea față de creșterile de taxe de școlarizare și de cămin din ultimii doi ani. În acest sens, ANOSR a realizat două hărți ale creșterii taxelor în cele 23 de universități analizate în studiul ”Responsabilitate pentru Educație”.

Nemulțumirile studenților au fost exprimate AICI

Mesajul elevilor și studenților cu ocazia începutului de an școlar din 16 septembrie

Cu ocazia începutului de an școlar din 16 septembrie, problemele din sistemul preuniversitar din România i-au determinat pe elevi și studenți să transmită un mesaj guvernanților prin care au punctat câteva din problemele din sistemul de învățământ preuniversitar și au cerut alocarea unui buget corespunzător educației.

Puteți consulta mesajul AICI

Manifest studențesc la Timișoara – 7 august

manifest_timisoara

 

În data de 7 august, cu ocazia Forumului Organizațiilor Studențești din România organizat de ANOSR, reprezentanții studenților din toată țara au decis să transmită un semnal de alarmă guvernanților și societății față de lipsa de responsabilitate cu care educația a fost tratată și subfinanțarea cronică ce caracterizează sistemul de învățământ din ultimii ani.

În acest sens, studenții au organizat un manifest în centrul orașului Timișoara la care au participat peste 200 de persoane în care au fost transmise mesaje legate de subfinanțarea educației, plimbând pe străzile orașului inclusiv.. o vacă, pentru a sugera ideea că ”educația a ajuns la coada vacii”.

Printre nemulțumirile studenților s-au numărat:

–       Creșterea taxelor de studiu și a taxelor de cămin

–       Bursele sociale sunt de 2 sau chiar de 3 ori mai mici decât prevede legea

–       Jumătate dintre studenții din România abandonează facultatea din cauza problemelor financiare sau din cauza lipsei unei consilieri adecvate

 

Aceștia au promis că această acțiune a reprezentat doar începutul luptei pentru alocarea a 6% din PIB pentru educație.

Lansarea studiului ANOSR ”Responsabilitate pentru Educație”

În data de 2 august ANOSR a lansat studiul ”Responsabilitate pentru Educație” în care a prezentat asumările pe care guvernanții le-au făcut cu privire la finanțarea educației, date despre finanțare din ultimii ani, cât și problemele cu care se confruntă studenții din cauza subfinanțării. În cadrul studiului, ANOSR a prezentat rezultatele unui chestionar aplicat la 35 de organizații studențești din 23 de universități.

Puteți accesa studiul integral aici:  Responsabilitate pentru educatie. 

Rămâi pe fază! Site-ul va fi actualizat în timp real cu următoarele acțiuni ce vor avea loc în cadrul Campaniei de Toamnă. Până acum a fost doar încălzirea, urmează acțiunile de amploare…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *