Finanțarea educației din România

Analizând datele legate de procentul din PIB alocat pentru educaţie în ultimii 5 ani, observăm că asumările legate de 6% pentru educaţie nu a fost respectată nici măcar o dată.

finantarea_educatiei_in_romania

 

Paradoxal este faptul că odată cu criza economică, moment în care investiţia în educaţie a devenit şi mai importantă datorită rolului recunoscut pe care aceasta îl poate juca pentru depășirea perioadelor de colaps economic, trendul alocării PIB-ului pentru educaţie a devenit unul descendent, în contextul în care existase un trend ascendent din 2004 până în 2008. Vorbind în termeni de cifre, chiar dacă inclusiv valoarea generală a PIB-ului a scăzut, a scăzut și procentul alocat pentru bugetul educație, statul alegând să investească în alte domenii.

evolutia_pib_educatie

 

Practic, momentul în care reprezentanţii partidelor politice şi-au asumat alocarea a 6% din PIB pentru educaţie (prin Pactul Național pentru Educație) a coincis cu începutul unei perioade de scădere continuă a procentului din PIB alocat.

Analizând evoluţia finanţării universităţilor publice în perioada 2003-2012 din perspectiva finanţării de bază – cea mai importantă componentă a finanţării totale (68% în 2012 – conform CNFIS), constatăm că finanţarea de bază a crescut în valori absoute în perioada 2003-2011 de la o valoare totală de 617 milioane de lei la un total de 1709 milioane de lei, însă luând în considerare rata inflaţiei corespunzătoare fiecărui an din perioada de referinţă observăm că în termeni reali finanţarea de bază a stagnat, înregistrând chiar un trend negativ, cu excepţia anului 2008 care a însemnat o creştere semnificativă a finanţării de bază.

sume_totale

 

Evoluţia sumelor totale alocate pentru finanţarea de bază (2013), în RON, actualizate

cu rata anuală a inflaţiei (CNFIS)

 

Evoluţia alocaţiei per student echivalent a fost similară cu evoluţia finanţării de bază, aceasta crescând în valori nominale de la 1062 de lei în 2003 la 2126 de lei în 2012. De remarcat este că faţă de valoarea alocaţiei unitare per student echivalent care s-a înregistrat în 2008, în 2013 valoarea nominală acesteia a scăzut cu 32%. Şi mai îngrijorător este faptul că, luând în considerare rata inflaţiei fiecărui an din perioada de 2003-2012, constatăm că în valoare reală alocarea financiară per student echivalent este mai mică cu 7% în 2012 faţă de cât era în 2003.

evolutia_educatie

Cât despre costul standard anual pentru fiecare elev sau preșcolar, valoarea alocată în acest sens de către Ministerul Educației a scăzut din 2010 până în 2013 cu aproape 16%.

alocatie_unitara

 

Află aici care au fost asumările făcute de guvernanții statului privind finanțarea educației  – Asumări Naționale

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *