Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR) s-a întâlnit în cursul zilei de ieri, 20 noiembrie, cu ministrul delegat pentru Învățământ Superior, Cercetare Științifică și Dezvoltare Tehnologică, Mihnea Costoiu, în vederea reluării negocierilor privind bugetul care va fi alocat pentru educație în 2014. Față de cele discutate anterior, la solicitarea ANOSR, Ministerul Educației va propune o creștere a fondului de burse cu 10% și o va transmite spre dezbatere către Parlament și totodată, și-a manifestat deschierea pentru aprobarea unei metodologii de funcționare a centrelor de consiliere și orientare în carieră propusă de ANOSR.
În cadrul întâlnirii s-a discutat și despre perspectivele de creștere considerabilă a bugetului alocat educației pentru anul 2014, Ministrul delegat neputându-și asuma procentul de 6% cerut de studenți și regăsit în Legea Educației Naționale. Totodată, ministrul delegat a anunțat că va exista un document încheiat între Ministerul Educației Naționale și Ministerul Finanțelor în care se vor trasa linii strategice cu privire la finanțarea educației pentru următorii ani, însă a evitat să ofere asigurări că procentul de 6% din PIB pentru educație va fi alocat în următorii ani.
ANOSR a organizat miercuri, 13 noiembrie, proteste care au scos în stradă aproximativ 10.000 de studenți în întreaga țară, acesta fiind cel mai mare protest studențesc din ultimii 10 ani. Ca urmare a acțiunilor ANOSR, guvernul a anunțat joi o creștere cu 10% a subvenției cămine – cantine, rezolvând parțial una din revendicările studenților. Guvernul a anunțat și creșterea salariilor profesorilor debutanți cu 10%, pentru care ANOSR militează din 2012, și va plăti de asemenea în 2014 sumele datorate de universități profesorilor, ca urmare a pierderii în instanță a proceselor survenite în urma tăierilor salariale din 2010, evitând situația în care aceste sume ar fi trebuit plătite de universități din alte venituri, inclusiv creșteri ale taxelor plătite de studenți. Bugetul alocat educației crește cu 9.5% însă rămâne ca procent din PIB la coada clasamentului european, cu doar 3.29% și mult sub solicitarea studenților, elevilor, sindicatelor, părinților și rectorilor, de 6% din PIB.
,,Ministerul va propune o creștere a fondului de burse cu 10% și o va transmite spre dezbatere către Parlament. Noi sperăm că această creștere să se reflecte în valoarea bursei sociale care să acopere cheltuielile minime de cazare și masă, așa cum prevede legea, fără să ducă însă la o scădere a numărului de burse. Referindu-ne la rezultatele negocierilor, putem spune că există până acum câteva soluționări parțiale ale revendicărilor noastre, însă cu toate acestea bugetul pentru educație este mult prea mic pentru a putea susține schimbări majore de calitate a sistemului de învățământ superior. Negocierile vor continua și în următoarea perioadă iar în cazul în care nu vor exista și certitudini ale altor creșteri pe care studenții le solicită, suntem pregătiți să continuăm demersurile de protest” – a declarat Mihai Dragoș, președinte ANOSR.